Welcome to our consulting company 9Ekim Group Relocation Company
tr_TR Türkçe
9Ekim Group Relocation Company9Ekim Group Relocation Company9Ekim Group Relocation Company
(Mon - Fri)
[email protected]
Ataköy, Bakırköy / İstanbul
9Ekim Group Relocation Company9Ekim Group Relocation Company9Ekim Group Relocation Company

Çalışma izni nedir?

Türkiye’de çalışmak amacı ile bulunan T.C. uyruklu olmayan tüm yabancılar, 4817 sayılı yabancıların çalışma izinleri hakkındaki kanun gereği çalışma izni almak zorundadır. Türkiye’de çalışma izinleri T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenir. Bakanlıktan izin istemlerinde yabancı personel adayının geçmiş tecrübe ve bilgi birikimine, sahip olduğu eğitimsel dokümanlara ve ikametiyle ilgili belgelere bakılmaktadır. Ancak, asıl önemli olan yabancı personel istihdam edileceği işveren konumundaki şirketin durumudur.

Bakanlıktan izin istemlerinde yabancı personel adayının geçmiş tecrübe ve bilgi birikimine, sahip olduğu eğitimsel dokümanlara ve ikametiyle ilgili belgelere bakılmaktadır. Çalışma Bakanlığının ilgili yasaya dayanarak değerlendirmesinin yanı sıra Bakanlık uzmanlarının o anki sosyo-kültürel ve ekonomik konjonktür, uluslar arası etkileşim ve global etkiler altında inisiyatif kullanmaları söz konusudur. Çalışma Bakanlığı mevzuata, çalışacak yabancı personelin ve çalışacağı şirketin bilgilerine, dokümanlarına ama daha fazla kendi inceleme, görüş ve inisiyatifine bağlı olarak karar vermektedir.

Şirketinizin ve çalışacak yabancı personelinizin evrakınızın uyum ve uygunluğu, Çalışma Bakanlığı’nın değerlendirme kriterleri gözetilerek hazırlanan bir dosya ile desteklenmeli ve çalışma izni alma olasılığı en yüksek seviyeye ulaştırılmalıdır. Çalışma izinleri konusunda başarı sağlamak, konusunda tecrübeli uzmanlarca hazırlanmış eksiksiz bir başvuru dosyasına ve düzenli olarak başvuru takibine bağlıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alınabilecek başarılı bir başvuru yapabilmek için, uzmanlarımıza danışmadan karar vermeyiniz.

Türkiye’de yabancı bir kişinin herhangi bir kurumda çalışması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından adına düzenlenen belgeye çalışma izni denir.

Çalışma izni alınması ilgili kanun ve yönetmelikte belirtilen kriterlere bağlıdır. Sadece gerekli evrak listesi ile başvuru, izin almak için yeterli değildir.

Çalışma Bakanlığı; Türk İş piyasasındaki durum, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik duruma göre değerlendirmelerde bulunarak çalışma izni vermektedir. Örneğin çalışma izni talep edilen işyerinde en az beş T.C. vatandaşının istihdamı zorunludur. İzin isteyen yabancının şirket ortağı olması halinde beş kişilik istihdam şartı, bakanlıkça verilecek bir yıllık çalışma izninin son altı ayı için aranır. Aynı işyerinde birden fazla yabancı için çalışma izni talebinde bulunulması durumunda, çalışma izni verilen ilk yabancıdan sonraki her bir yabancı için ayrı ayrı beş T.C. vatandaşı istihdamı aranacaktır. Diğer şartlar ve detaylar için www.istanbulrelocation.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaç türlü çalışma izni vardır?

SÜRELİ ÇALIŞMA İZNİ; Yabancının ikamet izninin süresi ile hizmet akdinin veya işin süresine göre, belirli bir işyeri veya işletmede ve belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok bir yıl geçerli olmak üzere verilir.

SÜRESİZ ÇALIŞMA İZNİ: Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, Türkiye’de en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet eden veya toplam altı yıllık kanuni çalışması olan yabancılara, iş piyasasındaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler dikkate alınmadan ve çalışma bakanlığının uygun görüşü doğrultusunda; belirli bir işletme, meslek, mülki veya coğrafi alanla sınırlandırılmadan süresiz çalışma izni verilebilir.

BAĞIMSIZ ÇALIŞMA İZNİ; Türkiye’de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olan yabancılara, çalışmalarının, ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşuluyla bağımsız çalışma izni verilebilir.

İSTİSNAİ ÇALIŞMA İZNİ; Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe; ulusal mevzuata aykırı davranmamak ve mesleki hizmetlere ilişkin mevzuata uymak kaydıyla, ilgili mercilerin görüşleri de dikkate alınmak suretiyle, yabancılara, çalışma izinleri istisnai olarak verilebilir.

Leave A Comment